AMSTERDAM - Het gerechtshof in Den Haag heeft terrorismeverdachte Samir A. donderdag in hoger beroep tot negen jaar cel veroordeeld in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. A. kreeg zijn straf voor deelname aan een terroristische organisatie, waarin hij volgens de raadsheren een organisatorische rol had.

Ook wordt de veroordeelde terrorist bestraft voor het medeplegen van voorbereidingen voor aanslagen op Nederlandse politici en het werven van mensen voor de gewapende strijd tegen de 'vijanden van de islam'.

Medeverdachte Noureddin El F. kreeg acht jaar. Ook hij was volgens het hof een actieve en centrale figuur in het netwerk. De overige drie verdachten kregen straffen variërend van zes jaar tot drie maanden.

Vrouw

De enige vrouw in het gezelschap, Soumaya S., moet vier jaar de gevangenis in. De rechters vinden dat zij een beperkte rol in de organisatie had. S. werd volgens hen door haar toenmalige echtgenoot El F. de organisatie ingetrokken.

Zowel de gevonden wapens en bivakmuts als onder meer het videotestament van Samir A. vormen voor het hof een belangrijk deel van het bewijs.

Minachting

Het gerechtshof benadrukte donderdag dat terrorisme tot de ernstigste misdrijven behoort, omdat het de staat en de samenleving bedreigt. De vijf hebben hiermee hun minachting voor de Nederlandse samenleving kenbaar gemaakt.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Samir A. eind 2006 tot acht jaar cel, na een eis van vijftien jaar. De rechtbank achtte toen niet bewezen dat de groep een terroristische organisatie was.

Het gerechtshof heeft wel enkele onregelmatigheden in het grootschalige opsporingsonderzoek naar dit terroristische netwerk geconstateerd. Maar die waren niet zo erg dat dit gevolgen voor de strafzaak moet hebben.

Plooy

Een opvallende kink in de kabel vormde het 'opschonen' van een belangrijke getuigenverklaring. Daardoor waren volgens de advocaten in deze zaak ontlastende passages uit de verklaring van een belangrijke getuige geschrapt. De bekende officier van justitie Koos Plooy was hiervoor verantwoordelijk. Het hof meent echter dat opzet niet aannemelijk is. Bovendien is deze onregelmatigheid in hoger beroep rechtgezet, menen de rechters.

Het Openbaar Ministerie had in deze zaak straffen tot vijftien jaar cel geëist. De straf van Samir A. viel uiteindelijk lager uit, omdat hij al geruime tijd in de terroristische afdeling van de gevangenis in Vught zit opgesloten.

De advocaten toonden zich zeer verbolgen over de uitspraak. Advocaat Bart Nooitgedagt, raadsman van Soumaya S., is woest over het arrest tegen zijn cliënte en haar medeverdachten. "Dit is een politiek arrest", zei een zichtbaar aangeslagen Nooitgedagt.

Ongefundeerd

Nooitgedagt vindt het "schokkend" dat het hof niet is ingegaan op de door hem en zijn collega-advocaten gevoerde bewijsverweren. "Dit arrest is ongemotiveerd, ongefundeerd. De advocaten van Samir A., Victor Koppe en Michiel Pestman, wensten geen enkel commentaar te leveren.

Advocaat Robert Maanicus, raadsman van Mohammed H., vond het "onbegrijpelijk" dat de Hofstadgroep eerder dit jaar vrijuit is gegaan en dat de groep rond Samir A. nu is veroordeeld. Hij en Nooitgedagt kondigden dan ook direct aan dat deze uitspraak van het hof bij de Hoge Raad wordt aangevochten.