NIJMEGEN - Een Iraanse man die sinds donderdagmorgen op de Waalbrug bij Nijmegen zat, is veilig naar beneden gekomen. Volgens een woordvoerder van de politie heeft hij uiteindelijk zonder geweld zijn positie opgegeven. De actie van de asielzoeker zorgde ervoor dat het verkeer rond Nijmegen donderdagochtend helemaal lam lag.

De man dreigde van de brug af te springen, omdat hij mogelijk zou worden uitgezet.

De politie stuurde driemaal een hoogwerker van de brandweer omhoog om de man te bewegen naar beneden te komen. Behalve onderhandelaars hebben zijn vrouw en een advocaat op hem ingepraat. Een arrestatieteam had zich klaargemaakt om de Iraniër desnoods met geweld van de brugboog te halen.

Onderkoeld

De man beklom de brug kort voor acht uur. Om half twee staakte hij zijn actie en liet hij zich door de brandweer naar beneden brengen. Hij had handschoenen aan en een muts op, maar is mogelijk toch onderkoeld geraakt op vijftien meter hoogte.

Het verkeer rond Nijmegen is tot in de middag bijna lamgelegd. De politie sloot de brug, de voornaamste toegang tot de stad, af voor verkeer. Dat leidde tot in de verre omtrek tot files op de snelwegen A12, A15, A50 en A73.

Omleidingen

Rijkswaterstaat stelde omleidingen in, maar adviseerde verkeer vanuit de noordelijke richting met tekstwagens en lichtkranten om Nijmegen te mijden. Ook op de doorgaande wegen in de stad stond het verkeer muurvast.

Pas nadat tijdelijke extra rijstroken waren ingesteld op de A15 (Valburg - Nijmegen) en de A73 (Ewijk - Venlo), kwam er weer enige beweging in het verkeer. Rond twee uur, toen de Iraniër uiteindelijk zijn actie had opgegeven, ging de Waalbrug weer open.

Actie asielzoeker in Nijmegen