BUENOS AIRES - De Argentijnse Senaat heeft er zondag mee ingestemd dat de Argentijnse munteenheid de peso niet langer gekoppeld is aan de waarde van de dollar. De Senaat stemde in met de noodwetten die de nieuwe president Eduardo Duhalde heeft voorgelegd.

Het lagerhuis, de Kamer van Afgevaardigden, was zaterdag al akkoord gegaan met de maatregelen. Nu de regering het opgeeft om de peso met dollars te dekken, betekent de politiek een belangrijke devaluatie van de peso. Die was sinds 1991 gekoppeld aan de waarde van de dollar.

De minister van Economische Zaken Lenicov maakte na afloop bekend dat de officiële wisselkoers wordt vastgesteld op 1,40 peso voor een dollar. Dat is een devaluatie van ongeveer 28,5 procent.

Deze vaste koers geldt alleen voor de buitenlandse handel. Daarnaast komt er een vrije wisselkoers voor het binnenlandse deviezenverkeer, aldus de bewindsman. Vanaf woensdag kan er weer in deviezen worden gehandeld.

De noodwetten geven ook Duhalde volmachten om de economische crisis aan te pakken. In Argentinië gaat het economisch al meer dan ,5 jaar uiterst beroerd.

Vorige maand braken ernstige onlusten uit en trad president De la Rúa af. Hij werd opgevolgd door plaatsvervangers die zeer tijdelijk het heft in handen namen of daartoe pogingen deden. Duhalde is de vierde opvolger van De la Rúa sinds diens aftreden op 20 december.

/ECONOMIEArgentinie houdt valutamarkten voorlopig dicht