DEN HAAG - Psychiatrische patiënten in een isoleercel moeten onder permanent cameratoezicht komen te staan. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Hij reageert daarmee op de ophef rond de dood van een patiënt in het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam.

Klink noemde het cameratoezicht een voorbeeld van een norm waaraan dwangbehandelingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten gaan voldoen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat deze normen handhaven en boetes uitdelen aan instellingen die in gebreke blijven.

In de Tweede Kamer klonk woensdag zware kritiek op het optreden van de inspectie tegen slechte zorg in het SPDC Oost. Begin september overleed daar een schizofrene man in een isoleercel. De IGZ stelde al in mei vast dat de zorg in SPDC Oost niet deugde, maar de kliniek ging pas recent dicht.

Klink nam het woensdag voor de inspectie op. Zo heeft de IGZ geïntensiveerd toezicht ingesteld. Aan de andere kant gaven de vier gevallen met dwangmaatregelen die de inspectie bekeek, geen reden om behandeling te stoppen of de kliniek te sluiten.

Verbeteren

Er bestond in deze gevallen van dwangmaatregelen namelijk geen gevaar voor de patiënten. Volgens de minister laat dat onverlet dat SPDC Oost de tekortschietende zorg moet verbeteren en het aantal opsluitingen in isoleercellen moet terugdringen.

Het permanente cameratoezicht is een voorbeeld van betere minimumnormen voor goede zorg. Deze moeten in de plaats komen van de huidige normen vanuit de sector. Dit geldt niet alleen voor de geestelijke gezondheidszorg maar ook voor afdelingen intensive care en operatiekamers in ziekenhuizen.

Wantoestanden

De slechte zorg in isoleercellen in SPDC Oost staat niet op zich. In veel meer psychiatrische klinieken doen zich wantoestanden voor. Volgens de Stichting PVP van vertrouwenspersonen in de zorg zijn ook de afgelopen weken gesepareerde patiënten overleden zonder dat dit in het nieuws kwam. In minstens tien afdelingen met isoleercellen is de situatie net zo erg als in SPDC Oost, aldus PVP.

VVD'er Anouchka van Miltenburg spreekt van erbarmelijke toestanden waar een onafhankelijk onderzoek naar ingesteld moet worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg komt eind dit jaar met een eigen onderzoek naar isoleercellen in 39 instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Maar volgens Van Miltenburg zou ook het optreden van de inspectie zelf onderwerp van onderzoek moeten zijn.

Klink wil dat PVP het onderzoek aan de IGZ geeft, zodat die de gegevens kan gebruiken. Hij zei niet uit te sluiten dat PVP zaken aan het licht brengt die de inspectie zelf niet had ontdekt. Ook zei de minister niet weg te lopen voor eventueel onderzoek door derden, mocht dat nodig zijn.

Passieve rol

SP'er Henk van Gerven laakte eveneens de passieve rol van de inspectie. Hij wil een parlementair onderzoek naar het functioneren van de ggz. Uit eigen onderzoek onder vijfduizend ggz-medewerkers blijkt dat zij de werkdruk als te hoog ervaren om goede zorg te kunnen leveren.