LONDEN - Mensen met een lange relatie bederven nogal eens elkaars vakantie. Dat blijkt uit een Brits onderzoek, aldus The Daily Telegraph donderdag. Maar een psycholoog van de Universiteit van Londen heeft een oplossing gevonden voor deze kwaal.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de tien ondervraagden spijt had van zijn partnerkeuze voor de vakantie. Van de teleurgestelde groep zegt 51 procent dat de trip verpest is door echtgenoot of echtgenote of langjarige vriend of vriendin.

Voornaamste klachten over de partner zijn: onverschillig, saai, weinig avontuurlijk en niet romantisch. Volgens dr. Glenn Wilson van de Londense universiteit zijn er op vakantie belangrijkere zaken dan het uitzicht vanaf het balkon of de omvang van het zwembad.

Uit het werk van Wilson komt naar voren dat vrienden thuis vijanden op vakantie kunnen worden. Veel werkende paren zien elkaar door het jaar heen thuis zo weinig, dat de waarheid over hun relatie pas naar boven komt als ze langdurig samen zijn.

Om dit soort pijnlijke kwesties in de toekomst te vermijden heeft de Britse psycholoog een test ontwikkeld waarmee kan worden vastgesteld of de juiste partnerkeuze is gemaakt. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het vakantiebudget en de drinkgewoontes.