DEN HAAG - De slechte zorg in isoleercellen in de Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam staat niet op zich. In veel meer psychiatrische klinieken doen zich wantoestanden voor.

Dat is volgens VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg de teneur van een onderzoek dat de Stichting PVP van vertrouwenspersonen in de zorg heeft uitgevoerd. Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil dat patiënten in een isoleercel permanent onder cameratoezicht worden geplaatst.

Mensen zouden maanden of zelfs jaren in een isoleercel zitten, waar ze ook overlijden. Ze worden soms tijdenlang niet gelucht en mogen ook geen eigen kleding meer dragen. Hun behoefte moeten ze doen op een kartonnen doos.

Kliniek

Van Miltenburg citeerde woensdag uit het onderzoek in een Kamerdebat naar aanleiding van onder meer de dood van een schizofrene man in een isoleercel in de kliniek in Amsterdam.

De VVD'er spreekt van erbarmelijke toestanden waar een onafhankelijk onderzoek naar ingesteld zou worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) komt eind dit jaar met een eigen onderzoek naar isoleercellen in 39 instellingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Inspectie

Maar volgens Van Miltenburg zou ook het optreden van de inspectie zelf onderwerp van onderzoek moeten zijn. De IGZ stelde al in mei vast dat de zorg in SPDC Oost in Amsterdam niet deugde, maar de kliniek ging pas recent dicht.

SP'er Henk van Gerven laakte ook de passieve rol van de inspectie. Hij wil een parlementair onderzoek naar het functioneren van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Uit eigen onderzoek onder 5000 ggz-medewerkers blijkt dat zij de werkdruk als te hoog ervaren om goede zorg te kunnen leveren.