DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie gaat een "top 100 aller tijden" samenstellen van illegale veelplegers. Een persoonlijke aanpak moet ertoe leiden dat deze criminelen, die vaak al jarenlang vooral in de centra van grote steden overlast veroorzaken, alsnog het land verlaten.

Albayrak kondigde dat woensdag aan in een overleg met de Tweede Kamer. Voor haar is het topprioriteit de "allergrootste overlastgevers", die vaak bekend zijn bij de politie, aan te pakken.

Ze wil hun namen hebben en in de gaten houden wat er met hen gebeurt. Wat de staatssecretaris betreft, wordt de lijst voortdurend aangevuld als mensen aan de top verdwijnen.

Uitzetting

Ze heeft inmiddels dertig criminele illegalen in beeld. Eerder dit jaar werden er al vijf uitgezet naar hun land van herkomst. Vaak is uitzetting moeilijk, omdat de betrokkenen geen papieren hebben of weigeren hun identiteit bekend te maken.

Albayrak schat dat er in totaal een paar honderd illegale veelplegers in ons land rondlopen. Haar aanpak komt voort uit de frustratie onder politiemensen die deze illegalen steeds weer tegenkomen, zo zei ze in een toelichting.

Geboorteland

Justitie richt zich ook op veroordeelde illegalen die nog in de gevangenis zitten. In de laatste vier maanden van hun straf worden ze overgeplaatst naar vreemdelingenbewaring, waar de Dienst Terugkeer & Vertrek met hen bekijkt hoe ze terug kunnen naar hun geboorteland.

Tussen juli 2007 en juli dit jaar is 70 procent van deze groep daadwerkelijk uitgezet, zei Albayrak. Om hoeveel mensen het ging, kon ze echter niet aangeven. Het is ook niet te zeggen of het percentage hoger is dan in voorgaande jaren, omdat deze cijfers niet eerder zijn bijgehouden.