DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zal hulpverleners desnoods uitrusten met een camera op hun werkkleding, als dat helpt bij de aanpak van geweld tegen hen. "Wat mij betreft is veel mogelijk. We zoeken de meest effectieve oplossing."

Dat zei Ter Horst woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de aanpak van geweld tegen hulp- en dienstverleners. "Cameratoezicht is niet het middel tegen alle kwalen, maar het is wel een hulpmiddel om de daders achteraf op te sporen."

Nadat Marokkaanse jongeren ambulancepersoneel in Amsterdam hinderden tijdens hun werk, kondigde de minister vorige maand al een proef aan met camera's op ambulances.

Kleding

Diverse Kamerfracties vragen zich af of dat voldoende is, omdat ambulancebroeders vaak hulp verlenen in bijvoorbeeld woningen. Mochten camera's op kleding daarom een betere oplossing blijken, dan wil Ter Horst daar naar kijken.

De minister meent dat Nederland op de goede weg is met de bestrijding van geweld tegen mensen met een publieke taak, waaronder bijvoorbeeld ook werknemers van de Sociale Dienst vallen.

Agressie

"Ik denk dat we inmiddels bereikt hebben dat politiek, werkgevers en werknemers geweld en non-verbale agressie niet langer normaal vinden."

Ze waarschuwde tegelijkertijd dat het de nodige tijd zal kosten voordat de cultuur waarin geweld en agressie werd getolereerd, helemaal verdwenen is.