WASHINGTON - De Amerikaanse presidentskandidaten en senatoren Barack Obama en John McCain zijn woensdag teruggekeerd naar Washington voor de stemming over het herziene reddingsplan voor de bankwereld.

De Senaat stemt aan het eind van de dag over het plan. Een eerdere versie werd maandag door het Huis van Afgevaardigden verworpen.

President George Bush belt intussen met senatoren in de hoop ze over te halen om het plan ter waarde van 700 miljard dollar (ongeveer 475 miljard euro) te steunen, aldus een zegsman van het Witte Huis.

Analisten verklaarden tegenover de BBC te verwachten dat de Senaat het noodplan zal goedkeuren. Daarvoor moeten zestig van de honderd senatoren het groene licht geven. Daarna zal het donderdag weer in het Huis worden behandeld.

Senaat

De hoop in Washington is dat een goedkeuring door de Senaat ertoe zal leiden dat ook een meerderheid van de afgevaardigden zich achter het noodplan stelt. Ook is het voorstel aangepast om ze over te halen.

Zo is het bedrag aan spaartegoeden van burger verhoogd waarvoor de overheid zich garant stelt (van 100.000 naar 250.000 dollar) en komen er belastingvoordelen voor het bedrijfsleven en alternatieve energie.

Republikeinen

Vooral veel conservatieve Republikeinse Afgevaardigden stemden tegen het plan. Zij stonden onder druk van hun kiezers die vinden dat de banken zich zelf maar moeten redden.

Zij menen dat de burgers niet moeten opdraaien voor het falen van Wall Street. Op 4 november wordt naast een opvolger voor Bush ook een deel van de Senaat en Huis van Afgevaardigden gekozen.

Veel afgevaardigden wilden zo kort voor de stembusgang hun kiezers niet voor het hoofd stoten en daarmee de kans lopen niet herkozen te worden. Of zij met de aanpassingen wel voor het noodplan zullen stemmen, is nog maar de vraag.

Vertrouwen

Het noodplan is bedoeld de financiële markt weer vertrouwen te geven. De banken lenen elkaar nu bijna geen geld meer.

De overheid neemt volgens het reddingsplan zogeheten 'giftige' hypotheekleningen van de banken over waardoor de geldstroom weer op gang zou moeten komen.