DEN HAAG - De Tweede Kamer wil meer duidelijkheid over de reddingsoperatie van bankverzekeraar Fortis en vooral over de positie van het in de etalage gezette ABN Amro.

Een brief van minister Wouter Bos (Financiën) over de miljardeninvestering door de Benelux-landen laat volgens de Kamer nog te veel vragen open.

Het CDA drong er woensdag tijdens de financiële beschouwingen op aan dat de verkoop van ABN Amro ordelijk verloopt.

Participeren

De christendemocraten opperden om als Nederlandse staat tijdelijk te participeren in de bank om zo problemen te voorkomen.

Oppositiepartij VVD eist meer duidelijkheid over de eerdere aankoop van ABN Amro door Fortis.

Onderzoek

VVD'er Frans Weekers zei behoorlijk geschrokken te zijn van de uitspraak van Bos dat er ten tijde van de overname onvoldoende zicht was op de risico's.

Een onderzoek van de financiële toezichthouder AFM naar de overname is volgens hem daarom nodig.

Problemen

Bos zei dinsdag in de Kamer dat achteraf op de balans van Fortis problemen zijn ontdekt die niet bekend waren toen ABN Amro werd overgenomen.

Afgelopen weekeinde besloot Nederland 4 miljard euro te investeren om het in zwaar weer verkerende Fortis te redden. Daarmee heeft de Staat een belang van 49 procent verkregen.

De SP stelde dat volledige nationalisatie van Fortis beter was geweest. Volgens de SP worden nu de private aandeelhouders gered met belastinggeld.