SYDNEY - Zware regens in de nacht van zondag op maandag hebben mogelijk in grote delen van het zuidoosten van Australië branden gedoofd die daar al minstens veertien dagen aan de gang zijn.

Bekijk video

Een zegsman van de brandweer van de deelstaat New South Wales zei dat verkenningsvliegtuigen uitzoeken hoeveel branden nog woeden. "Hopelijk heeft de regen veel van de branden gedoofd", aldus woordvoerder John Winter.

Volgens hem is in veel gebieden een aanzienlijke hoeveelheid water gevallen. De zaak moet echter goed worden geëvalueerd, zei Winter. Hij waarschuwde dat dit nog niet het einde van de branden hoeft te betekenen.

De weersvoorspelling is niet bijzonder gunstig. Verwacht wordt dat de temperatuur in het gebied in de loop van maandag weer boven de 30 graden Celcius stijgt. Ook zal er opnieuw een harde wind staan.

De meeste vuurhaarden in de Blue Mountains ten westen van de miljoenenstad Sydney lijken te zijn gedoofd. Maar het vuur raast nog steeds voort rond een aantal vakantieplaatsen aan de zuidkust. Hier viel slechts wat lichte regen. De brandweer heeft de zaak hier wel onder controle.

Op een gegeven moment woedden meer dan honderd branden in New South Wales. Meer dan een miljoen hectare aan land is verwoest. Het vermoeden bestaat dat meer dan de helft van de branden is aangestoken en tot nu toe zijn 26 mensen opgepakt, vooral jongens in de leeftijd variërend van negen tot zestien jaar.

Maandag zijn in Australië twee speciale blushelikopters uit de Verenigde Staten gearriveerd. Vanaf dinsdag kunnen de toestellen worden ingezet. De speciale hefschroefvliegtuigen kunnen hun tanks in 45 seconden met 9000 liter water vullen en de lading vervolgens met grote precisie op een brandhaard gooien.

/NIEUWSBosbranden Australie voorlopig niet te stoppenBosbranden Australie breiden zich verder uit (video)