Bekijk videoTAMPA - De jonge piloot die zich zaterdag met een klein vliegtuig in een kantoorgebouw in de Amerikaanse stad Tampa in Florida boorde, heeft zich in een brief positief uitgelaten over Osama bin Laden, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen van 11 september op New York en Washington.

Het zelfmoordbriefje werd in de kleding van de 15-jarige Charles Bishop gevonden, aldus de chef van de politie in Tampa Bennie Holder. Volgens hem handelde de jongen alleen en zonder hulp van anderen.

"Hij uitte zijn sympathie voor Osama bin Laden en de gebeurtenissen van 11 september", zei Holder tijdens een persconferentie. Hij omschreef Bishop als een eenling en een gekweld persoon.

De jongen uit Palm Harbor in Florida vloog met een gestolen eenmotorige Cessna 172 in het veertig verdiepingen tellende gebouw waar onder meer de Bank of America is gevestigd. Het toestel, dat geen vlam vatte, boorde zich in de 28e verdieping. Het achterste deel van de Cessna hing gedeeltelijk uit het gebouw. Bishop overleefde het incident niet. Er vielen geen andere slachtoffers.

Het vliegtuigje was zonder toestemming vertrokken van het nabijgelegen vliegveld van St. Petersburg-Clearwater. Volgens een politiewoordvoerder was Bishop voor een vliegles naar de luchthaven gekomen. Zijn instructeur had hem gevraagd het toestel gereed voor de vlucht te maken, maar Bishop, die in maart met zijn lessen begon, steeg op zonder op zijn leraar te wachten. Direct na de start zette een helikopter van de kustwacht de achtervolging in. De piloot negeerde alle tekens om het toestel aan de grond te zetten, aldus een woordvoerder van de kustwacht.

Tijdens zijn vlucht schond het toestel kortstondig het luchtruim van de MacDill luchtmachtbasis. Hier is het Central Command gevestigd dat de militaire operatie van de Verenigde Staten in Afghanistan leidt.

/VIDEOBekijk video

/NIEUWSVliegtuigje boort zich in kantoorgebouw