AMSTERDAM - De artsen die operaties uitvoerden in de IJsselmeerziekenhuizen wisten dat de lucht in de operatiekamers niet steriel was, maar schortten de operaties toch niet op.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Inspectie voor de Gezondsheidszorg waarover de Volkskrant woensdag bericht.

Nog voor de inspectie de ziekenhuizen sloot, waren de artsen al van de problemen met de lucht op de hoogte maar deden niets.

Schuld

De inspectie noemt het handelen van de artsen 'laakbaar' en 'niet aanvaardbaar'. De aantijgingen richting de artsen zijn opvallend omdat de schuld voor de problemen tot nu toe werd gelegd bij bestuursvoorzitter Gersji Rodrigues Pereira.

Hij was in april op de hoogte van de problemen in de operatiekamers maar hield ze toch open. Pereira is op non-actief gezet.

Overleg

De IJsselmeerziekenhuizen, de provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder en het ministerie van Volksgezondheid voerden maandag samen met de inspectie overleg over de problemen die vorige maand tot de sluiting van de operatiekamers van de twee ziekenhuizen leidden.

Woensdag moet duidelijk zijn wie het onderzoek naar de misstanden in de ziekenhuizen gaat uitvoeren. In dat onderzoek moeten een aantal scenario's worden geschetst die een oplossing bieden.