DEN HELDER - De Kustwacht heeft de handen vol aan de harde wind. Dinsdag en woensdagochtend vroeg raakten drie schepen stuurloos op de Noordzee. Dat liet een woordvoerder van de Kustwacht weten.

Dinsdagavond en woensdagochtend raakten twee schepen in problemen in een zone 80 kilometer ten noordwesten van Den Helder waar veel boorplatformen liggen.

Het koelschip Ice Flowers raakte op drift nadat de hoofdmotor het begaf. Het schip dreigde het platform van Total E&P Nederland te rammen. Met twee helikopters evacueerde de Kustwacht tientallen medewerkers naar een ander platform.

Rond 00.45 uur passeerde het schip het booreiland op korte afstand. Nadat het gevaar was geweken, werden de medewerkers teruggebracht.

Sleepboot

De onder Panamese vlag varende Ice Flowers was op weg naar de Franse havenstad Brest. Een sleepboot die later arriveerde, brengt het schip naar Den Helder.

Later in de nacht raakte in hetzelfde gebied een tweede schip op drift. De Kustwacht hield een helikopter paraat om in te grijpen maar het vaartuig passeerde de booreilanden uiteindelijk op veilige afstand.

Stuurloos

Dinsdagmiddag raakte al een schip stuurloos voor de kust bij Callantsoog. Het vaartuig is op zee voor anker gegaan om reparatiewerkzaamheden uit te voeren.

Veel werk

"De eerste harde wind van het herfstseizoen levert ons meteen veel werk op", aldus een Kustwachtwoordvoerder. De dienst is ook voor woensdag bijzonder alert op schepen die in problemen raken.

"Met een dikke windkracht 8 is de kans groot dat dit overdag opnieuw gaat gebeuren", aldus de woordvoerder.