DEN HAAG - De balans van bankverzekeraar Fortis bleek na de overname van ABN Amro meer risico's te bevatten dan bekend was. Eerdere ontdekking van de balansproblemen zou ertoe geleid kunnen hebben dat Nederland de verkoop van ABN Amro had tegengehouden.

"De financieringskracht van Fortis was anders dan we dachten", zei minister Wouter Bos van Financiën dinsdag. Dat maakt het besluit van de bankverzekeraar om 24 miljard euro te betalen voor ABN Amro volgens Bos achteraf bezien "niet verstandig".

"Er was onvoldoende zicht op alle risico's die speelden." De bewindsman gaat onderzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Debat

Bos en premier Jan Peter Balkenende debatteerden dinsdag met de Tweede Kamer over de kredietcrisis en in het bijzonder over de miljardensteun van Nederland aan Fortis.

De oppositie verweet het kabinet dat het vorig jaar te makkelijk groen licht heeft gegeven voor de overname van ABN Amro. "Als toen goed was opgetreden, hadden we wellicht met minder brokken gezeten", zei fractieleider Mark Rutte van de VVD.

Verkoop

Onder druk van financiële problemen heeft Fortis dit weekeinde de verkoop van zijn belangen in ABN Amro aangekondigd. Daarnaast steken Nederland, België en Luxemburg miljarden in de bankenpoot van het concern.

Minister Bos zegde toe 4 miljard euro te betalen voor een belang van 49 procent in Fortis Bank Nederland. Hij houdt samen met De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op de stabiliteit van de financiële markt in Nederland.

Het kabinet leent het bedrag voor de investering tegen 4 procent rente. Bos verwacht dat het aandelenbelang geld kan opleveren omdat de winstuitkering mogelijk hoger is dan de rentekosten.

Balkenende

Balkenende heeft de Tweede Kamer opgeroepen tot samenwerking om de financiële stabiliteit te herstellen. Volgens de premier gaat "de problematiek waar we nu mee te maken hebben de partijpolitieke grenzen te boven".

De coalitie en ook het grootste deel van de oppositie gaf daaraan gehoor en wil het kabinet de ruimte geven bij het bestrijden van de financiële crisis. Alleen SP-leider Agnes Kant deed geen toezeggingen in die richting.

Afkoopsommen

Een ruime Kamermeerderheid wil voorkomen dat de bestuurders van Fortis weglopen met hoge afkoopsommen. Het management mag niet worden beloond voor de ellende waarin Fortis is gestort, aldus de Kamer.

De minister van Financiën heeft gezegd dat hij scherp let op de beloning van de bestuurders in Nederland, waarvoor hij als aandeelhouder nu verantwoordelijk is.

Leterme

De Belgische premier Yves Leterme heeft Fortis gevraagd een vertrekpremie voor ex-topman Herman Verwilst niet te betalen. Zijn bonus kan oplopen tot 5 miljoen euro.

Balkenende spreekt woensdag met de Franse president Nicolas Sarkozy, in diens functie van voorzitter van de Europese Raad, over de kredietcrisis.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.