WASHINGTON/BRUSSEL - Wereldleiders hebben dinsdag druk uitgeoefend op de Amerikaanse president George W. Bush om het reddingsplan voor noodlijdende banken alsnog goedgekeurd te krijgen. Bush zegde toe dat de politieke impasse opgelost zal worden.

Het is wel mogelijk dat de Amerikaanse Senaat woensdag toch stemt over het reddingsplan voor noodlijdende banken. Dat zeiden de Democratische senatoren John Kerry en Hillary Clinton dinsdag.

Normaal gesproken wacht de Senaat totdat het Huis goedkeuring heeft gegeven. "Maar het is mogelijk dat de Senaat woensdagavond verder gaat, dat is nog niet besloten", aldus Kerry op een persconferentie.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besloot maandag het reddingsplan af te keuren.

Daarmee wilde minister Henry Paulson van Financiën slechte beleggingen overnemen van banken die in zwaar weer verkeren. In totaal zou het plan 700 miljard dollar kosten.

Europese Commissie

Onder meer de Europese Commissie liet weten teleurgesteld te zijn en pleitte voor spoedig handelen van de Verenigde Staten.

"De VS moeten verantwoordelijkheid nemen en staatsmanschap tonen in het belang van het eigen land en van de hele wereld", aldus de woordvoerder van de commissie in een voor Brusselse begrippen ongebruikelijk scherpe verklaring.

Volgens de commissie is het aan de VS de problemen op te lossen. "De financiële onrust is begonnen in de VS en is nu een wereldwijd probleem. Dus de VS hebben een speciale verantwoordelijkheid", aldus de zegsman.

Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Gordon Brown en de Australische premier Kevin Rudd maanden Bush tot actie. De kersverse Japanse premier Taro Aso liet ook van zich horen: "We mogen het financiële systeem van de wereld niet laten instorten."

Bush

Bush liet weten te zijn doordrongen van de ernst van de zaak.

"De consequenties worden elke dag erger, als wij niet handelen", zei Bush, die toegaf dat de 700 miljard dollar waar hij om had gevraagd "een groot bedrag" is.

Hij wees erop dat als gevolg van de kredietcrisis de beurs maandag een veel hoger bedrag heeft verloren: 3 biljoen dollar.

Bush sprak dinsdag met presidentskandidaten John McCain en Barack Obama over de crisis. Democraat Obama stelde voor dat de regering de garantstelling met betrekking tot bankrekeningen verhoogt tot 250.000 dollar, circa 175.000 euro.

Eerder werd 100.000 dollar (circa 70.000 euro) als maximum genoemd. Volgens hem vergroot dat de steun voor het reddingsplan.

McCain

Opponent McCain liet weten het daarmee eens te zijn. De Republikein benadrukte dat 'de man van de straat' niet de dupe moet worden van de afkeuring van de plannen.

McCain stelde verder aan de orde dat het reddingsplan geen bailout genoemd moet worden. Die benaming is in het Engels afgeleid van borgstelling en dat klinkt onsympathieker dan redding, concludeerde hij.

Reddingsplan

Maandag stemden 228 parlementariërs tegen en 205 voor het reddingsplan, dat de rust op de wereldwijde financiële markten terug zou moeten brengen.

Vooral het aantal Republikeinse nee-stemmers was hoog, hoewel ook de helft van de Democraten tegen het plan stemde.

Schuld

Meteen na de stemming ontstond een discussie over wie schuld had aan de afkeuring van de plannen. De Democraten wezen naar de Republikeinen, die op hun beurt terugwezen. Ook Obama en McCain verweten elkaar een bijdrage aan de afwijzing van het reddingsplan.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.