DEN BOSCH - Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de nachttreinen op het Brabantse spoor neemt, tien maanden na de introductie, nog steeds toe. Een woordvoerster van de provincie Noord-Brabant heeft dat dinsdag gezegd op basis van tellingen en enquêtes die eerder dit jaar zijn gehouden.

Vooral op vrijdag- en zaterdagavond is het druk op de trajecten Eindhoven-Utrecht, Eindhoven-Tilburg en Breda-Dordrecht.

Bezoek aan vrienden of evenementen zijn de voornaamste redenen om de nachttrein te nemen, blijkt uit de peiling. Het gaat voor bijna de helft om nieuwe reizigers en een derde komt vanuit de Randstad naar Brabant. Het gevoel van sociale veiligheid ligt hoger dan gemiddeld in reguliere NS-treinen.

Experiment

Het Brabantse nachtnet bestaat sinds december vorig jaar. Het experiment duurt drie jaar. In drie nachten rijden de treinen tussen Eindhoven en Utrecht en Eindhoven en Dordrecht.

De Brabantse steden en Dordrecht plus de provincie leggen in totaal 1,6 miljoen euro per jaar bij. In 2010 kijken ze of de proef een vervolg krijgt.