DEN HAAG - De Staat hoeft geen vergoeding te betalen voor de schade die de Grolschfabriek in Enschede als gevolg van de vuurwerkramp in mei 2000 heeft geleden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

De schadeclaim was ingediend door de verzekeringsmaatschappijen van de Grolschfabriek. Volgens hen had de Staat vóór de ramp maatregelen moeten nemen tegen de dreiging van een grote explosie bij de vuurwerkopslag van het bedrijf SE Fireworks.

De Staat wist dat er explosiegevaar bestond, aldus de verzekeraars. Het hof vindt dat niet aannemelijk. De rechtbank wees de civiele vordering in 2005 al af.

Schade

De Grolschfabriek liep door de ramp ernstige schade op. Het was de grootste onderneming in het rampgebied. De vuurwerkramp kostte aan 23 mensen het leven en vaagde een complete woonwijk weg.

Volgens het hof had de Staat geen aanwijzingen dat S.E. Fireworks zich niet aan de veiligheidsvoorschriften hield. De Staat wist niet en kon niet weten dat er zwaar geclassificeerd vuurwerk op het terrein van het bedrijf lag opgeslagen, aldus het hof.