RIJSWIJK - Zeer zware onweersbuien zijn woensdagavond over het gebied tussen Zutphen en Winterswijk getrokken. Volgens het weerinstituut KNMI veroorzaakten windstoten tot 125 kilometer per uur, zware hagelbuien en een wolkbreukschade aan bomen en gewassen.

Ook in het zuiden van de provincie Flevoland en rond Amsterdam werden forse buien gemeld. Het KNMI meldde ook een blikseminslag op de luchthaven Schiphol. In werkelijkheid was sprake van een ,,dip in het spanningsveld boven de Zwanenburgbaan'', aldus een woordvoerder van Schiphol.

De spanning op de luchthaven werd continu gemeten. Van een blikseminslag op Schiphol was woensdagavond geen sprake, maar waarschijnlijk door het onweer in de omgeving werd wel een spanningswisseling gemeten. De Zwanenburgbaan waar zich dit voordeed, was op dat moment niet in gebruik.

Blikseminslag

Tussen Boxmeer en Cuijk reden door blikseminlsag tijdelijk geen treinen, meldde de Nederlandse Spoorwegen. In Zaandam woedde kort brand in een woning als gevolg van blikseminslag. Er deden zich volgens de brandweer geen persoonlijke ongelukken voor.

Volgens een woordvoerder van het KNMI trok het onweer naar het noordwesten weg en nemen de buien langzaam in hevigheid af. Rond middernacht hing een zware storing boven de kop van Noord-Holland en het IJsselmeer.