DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende heeft dinsdag in de Tweede Kamer opgeroepen tot samenwerking om de financiële stabiliteit te herstellen. Volgens de premier gaat dit "de partijpolitieke grenzen te boven".

Balkenende zei dat in een toelichting op de miljardeninjectie van Nederland, België en Luxemburg voor Fortis. Volgens de premier dreigde Fortis in grote problemen te komen met "onevenredige schade voor de economie".

Die zou ook mondiale gevolgen hebben gehad. Het kabinet "kon en wilde zich niet afzijdig houden".

Overleg

Het kabinet heeft zijn besluit om Fortis te steunen genomen in nauw overleg met diverse betrokkenen, onder wie de president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank.

Balkenende sprak de hoop uit dat congres en senaat in de Verenigde Staten het snel eens zullen worden over een reddingsplan voor de Amerikaanse financiële sector. Ook in Europa moeten er snel maatregelen komen, zoals een beter financieel toezicht en extra leningen voor het midden- en kleinbedrijf.

Sarkozy

Minister president Jan Peter Balkenende spreekt woensdag met de Franse president Nicolas Sarkozy, in diens functie van voorzitter van de Europese Raad, over de kredietcrisis.

Balkenende wil dat de Europese Unie de Verenigde Staten oproept snel te komen met een oplossing voor de kredietcrisis, zei de premier dinsdag in de Tweede Kamer, tijdens het debat over de steun van de overheid aan Fortis.

Sarkozy nodigde maandag de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië al uit voor overleg over de kredietcrisis in de komende dagen. Over enkele weken wil hij topoverleg met andere grootmachten in de wereld.

Oppositie

De oppositiefracties VVD en GroenLinks zijn bereid het kabinet de ruimte te geven bij het tegengaan van de financiële crisis. De fractieleiders Mark Rutte van VVD en Femke Halsema van GroenLinks hebben dat dinsdag gezegd in het spoeddebat met premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën.

Zowel regeringspartij CDA, als VVD en GroenLinks steunt de reddingsoperatie voor Fortis waartoe het kabinet zondag besloot. "Niets doen was geen optie", aldus fractieleider Pieter van Geel van het CDA.

SP

De SP zei dinsdag lessen te willen trekken uit de financiële crisis. De partij denkt aan regels tegen bonussen die risicovol gedrag van bankbestuurders belonen, aangescherpt toezicht op de sector en permanente staatsbelangen in banken.

Agnes Kant wil "zo veel mogelijk greep op de financiële sector". "Permanente belangen in de financiële wereld is daarbij een optie", aldus Kant. "De staat heeft ook een meerderheid in de Nederlandse Spoorwegen. Daar moeten we over nadenken", stelt zij.

ABN - Fortis

De oppositie toonde zich wel kritisch over de toestemming die het kabinet vorig jaar gaf voor de overname van ABN Amro Nederland door Fortis.

Inmiddels is duidelijk geworden dat Fortis zich aan deze transactie financieel heeft vertild. "Als toen goed was opgetreden, hadden we nu wellicht met minder brokken gezeten", aldus VVD-leider Mark Rutte.

Bonussen

Een zeer ruime Kamermeerderheid drong aan op het aan banden leggen van bonussen voor de topbestuurders bij Fortis. De Tweede Kamer wil dat het kabinet als aandeelhouder voorkomt dat managers die de bankverzekeraar in zwaar weer hebben gebracht met een mooie afkoopsom weglopen.

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks pleitte ook in bredere zin voor "een snoeiharde aanpak van bonussen".

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.