SEOUL - De president van Noord-Korea, Kim Jong-il, is van plan aartsvijand Zuid-Korea te bezoeken. De reis zou samenvallen met de Aziatische Spelen, die op 29 september in de Zuid-Koreaanse havenstad Pusan beginnen. Dat meldde vrijdag het Japanse persbureau Kyodo, dat zich baseert op Zuid-Koreaanse media.

Beide Korea's zouden overeenstemming hebben bereikt over het bezoek. De Aziatische Spelen duren tot 14 oktober, maar het is niet duidelijk hoelang Kim Jong-il zal blijven. Beide leiders spraken elkaar voor het eerst in juni 2000, waarbij de Noord-Koreaanse president beloofde 'ooit' naar het zuiden af te reizen.

Een nieuwe ontmoeting was al eerder verwacht maar ging niet door, vermoedelijk wegens de oplopende spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Amerika ziet het communistische land als verspreider van 'het kwaad'. Beide Korea's zijn formeel in staat van oorlog met elkaar. Na de Korea-oorlog in de jaren vijftig is er nooit een vredesverdrag gesloten.

Overleg

Noord- en Zuid-Korea kwamen onlangs overeen dat zij de komende maanden weer intensiever met elkaar willen overleggen over hun betrekkingen. De afgelopen drie dagen is over allerlei economische onderwerpen gepraat. Vrijdag werd meegedeeld dat beide landen binnenkort met informatie over de afspraken komen.

Zo gaat er worden gewerkt aan het openstellen van trein- en wegverbindingen. Die waren na de Korea-oorlog afgesloten. Volgens Zuid-Korea is een belangrijke spoorverbinding zelfs eind van het jaar al gereed en komt er begin volgend jaar een tweede.

Voedselhulp

Ook komt er voedselhulp voor Noord-Korea, waar veel burgers honger lijden, zo heeft een Zuid-Koreaanse functionaris meegedeeld. Zuid-Korea zal 400.000 ton rijst naar het buurland sturen, zo blijkt uit een Zuid-Koreaanse verklaring vrijdag.

Vrijdag meldden Japanse media dat de Japanse premier Koizumi op september één dag in Noord-Korea met Kim Jong-il wil gaan praten. Japanse en Noord-Koreaanse diplomaten hebben daar twee dagen over onderhandeld. Het zou de eerste ontmoeting zijn tussen een Japanse premier en de Noord-Koreaanse machthebbers.