DEN HAAG - Bellen met een mobieltje naar de Kindertelefoon wordt vanaf 1 januari 2009 gratis. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) maakt daarvoor vanaf volgend jaar 400.000 euro vrij, zo meldt zijn ministerie dinsdag op zijn website.

"Het is belangrijk dat kinderen in nood in vertrouwen kunnen praten over hun problemen", aldus Rouvoet. "Bij de Kindertelefoon krijgen ze advies en informatie." De hoge kosten van mobiel bellen mogen volgens Rouvoet geen beletsel zijn.

Vaste lijn

Een gesprek met de Kindertelefoon duurt gemiddeld acht minuten. Bij mobiel bellen kost dat, afhankelijk van provider en soort abonnement, tussen de 1,50 en de 10 euro. Bellen met een vaste lijn is al gratis.

Bij de Kindertelefoon zijn ze blij met het geld dat Rouvoet beschikbaar stelt. Volgens een medewerkster zijn er voldoende lijnen en medewerkers beschikbaar om de extra telefoontjes op te vangen.

Gelobbyd

"We hebben al een tijdje gelobbyd voor extra geld, het zat natuurlijk al een tijdje in de pijplijn, maar als het geld loskomt is dat mooi."

Vorig jaar zijn er ruim 107.000 gesprekken met de Kindertelfoon gevoerd. Als mobiel bellen gratis wordt, zal dat aantal naar verwachting verdubbelen.