RIJSWIJK - Een van de kopstukken van de Koerdische arbeiderspartij PKK heeft in Nederland asiel gevraagd. Het gaat om Nuriye Kespir, die lid is van de presidentiële raad van de PKK. Een woordvoerder van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft dit zondag bevestigd.

Kespir zou al enkele maanden geleden in Nederland zijn aangekomen maar haar aanwezigheid was tot nu toe niet bekend. Een woordvoerder van het Koerdisch Informatie Centrum zei zondag nog niet te weten dat Kespir in Nederland is.

Öcalan

De Koerdische maakt deel uit van de uit negen personen bestaande presidentiële raad van de PKK, het hoogste uitvoerend orgaan van de in Turkije verboden partij. Van de raad maakt ook Osman Öcalan, de broer van de gevangen genomen PKK-leider, deel uit. In augustus namen Kespir en Osman Öcalan in Iraaks Koerdistan nog deel aan het zesde nationaal congres van de PKK.

Turkije

De op marxistisch-leninistische leest geschoeide PKK kwam in in het oosten van Turkije in opstand. In de guerrillastrijd tegen het Turkse leger zijn zeker 36.000 mensen om het leven gekomen. Ook kwam een massale migratie van Turken naar het westen van het land op gang.

Strijd

De strijd luwde iets in 1999 door een oproep tot vrede door de gevangen genomen en ter dood veroordeelde PKK-leider Öcalan. Desondanks zijn ook vorig jaar nog bijna 150 PKK-strijders, Turkse militairen en burgers om het leven gekomen.

Terreur

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. In Nederland is de PKK, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, niet verboden. De partij staat op de lijst van terreurorganisaties die president Bush na de aanslagen in de Verenigde Staten in september openbaar heeft gemaakt.

Karayilan

In 1999 probeerde een ander vooraanstaand PKK-lid, Murat Karayilan, al asiel in Nederland te krijgen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wees zijn verzoek af. Karayilan, die ook deel uitmaakt van de presidentiële raad van de PKK, vertrok daarop weer. Ook zijn komst naar Nederland werd aanvankelijk stilgehouden. Nadat deze was uitgelekt, vroeg Turkijke meteen om zijn uitlevering.

Kritiek

De aanwezigheid van Kespir in Nederland kan de relatie tussen Nederland en Turkije opnieuw onder druk zetten. Turkije uitte in het verleden felle kritiek op de tolerante houding van Nederland. Het dieptepunt was de oprichting van het Koerdisch Nationaal Congres in 1999 in Amsterdam. Turkije was verontwaardigd dat de Nederlandse regering daar niets tegen ondernam.