JODHPUR - Bij een hindoetempel in het westen van India zijn dinsdag waarschijnlijk 144 doden gevallen, doordat er paniek was uitgebroken nadat de deuren van de tempel open gingen. Dat hebben autoriteiten gemeld.

Ongeveer 300 mensen zijn gewond geraakt, van wie velen ernstig. De autoriteiten hebben legermedici ingeschakeld om de hulpdiensten bij te staan.

Tussen de 20.000 en 25.000 mensen hadden zich verzameld in en bij de tempel op een heuvel bij de stad Jodhpur voor de aftrap van een groot negendaags hindoefestival.

Muur

Toen de deuren van de tempel opengingen, ontstond een chaotische toestand, waarbij mensen ten val kwamen en overlopen werden. Diverse overheidsbronnen maakten ook melding van het instorten van een muurtje, waardoor een aantal mensen gedood zou zijn en wat de paniek zou hebben verergerd.

In de ziekenhuizen ging het er chaotisch aan toe. Doktoren hadden moeite om de stroom gewonden te verwerken, terwijl familieleden van slachtoffers zich verdrongen bij de borden met namen van doden.

Het is dit jaar al de vierde keer dat er doden vallen bij soortgelijke incidenten. In augustus kwamen ongeveer 150 personen om het leven bij een hindoetempel op een berg in Himachal Pradesh.

Geruchten over een aanstaande aardverschuiving waren toen de oorzaak voor de paniek. Bij twee kleinere incidenten in maart en juli overleden in totaal vijftien mensen.