ORANJESTAD - Aruba krijgt eindelijk de miljoenen euro's die het claimde van Nederland voor de opbrengsten uit de verkoop van het gezamenlijke hotelproject Plant NV.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) en de Arubaanse premier Nelson Oduber zijn dat maandag overeengekomen, waarmee een einde komt aan een jarenlang conflict tussen de landen.

In totaal stelt Nederland 108,8 miljoen euro beschikbaar. Daarvan wordt ruim 10 miljoen euro gebruikt om betalingsachterstanden van Aruba aan Nederland weg te werken.

Onderwijs

Nederland stelt met de "politieke afspraak" geen voorwaarden aan de rest van het geld, maar Bijleveld ziet graag dat Aruba het behalve voor economische ontwikkeling vooral investeert in onderwijs.

Nederland kreeg ooit een aandelenpakket van de Arubaanse Plantation Bay NV (Plant NV) in handen als borg voor een lening aan het eiland. Aruba betaalde de lening terug, maar Nederland had de aandelen intussen met winst verkocht.

Het eiland eiste sindsdien een groter deel op van de opbrengst, omdat de lokale regering vond dat ze meer risico's had gedragen voor de investering in de Arubaanse gebouwen waarin het huidige Marriott-hotel is gevestigd.

Volwassen

Bijleveld beschouwt de deal als gunstig voor de verstandhouding binnen het Koninkrijk. " Dit belooft veel goeds voor de toekomst als we zo volwassen met elkaar omgaan."

Aruba dreigde keer op keer besprekingen over de staatkundige vernieuwing van de Nederlandse Antillen te vertragen door het Plant NV-conflict. Over eerder gestelde eisen van Aruba valt volgens premier Oduber nu te onderhandelen.

Voorwaarde

Ook over de aanspraak op de zetel van het nieuwe Gemeenschappelijk Hof van Justitie na het uiteenvallen van de Antillen. De Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes maakte vorige week nog kenbaar dat dit een voorwaarde is van Aruba om aan de onderhandelingstafel te komen.

De overeenkomst over Plant NV wordt door regeringspartij MEP als een eigen overwinning gezien. "Biba MEP (leve MEP)", werd er geroepen nadat de handtekening was geplaatst. Met de aanwezigheid van het gehele kabinet en vele partijprominenten leek het erop dat de strijd voor de verkiezingen op Aruba volgend jaar goed op gang is.