WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag tegen alle verwachtingen in het reddingsplan voor noodlijdende banken van minister Henry Paulson van Financiën afgekeurd.

Meteen daarop ging Wall Street fors onderuit. De toonaangevende Dow-Jonesindex maakte een duikeling en eindigde 777 punten lager, ofwel 7 procent, naar 10.365,45 punten. Dat is in punten de scherpste daling ooit op één dag.

Ook elders in de wereld raakten de beurzen in paniek door het afwijzen van het plan, waarmee 700 miljard dollar gemoeid is.

Brazilië

In Brazilië daalde de beurs 10 procent, in Canada ruim 7 procent en in Mexico meer dan 6 procent. Paulson wilde noodlijdende banken helpen door slechte beleggingen van hen over te nemen.

De verontwaardiging in het Huis van Afgevaardigden liep hoog op, mede omdat vooral de Republikeinse nee-stemmers de doorslag gaven.

"Wij hebben voor dit plan gestemd, terwijl het niet eens ons voorstel was", aldus Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis, die zei teleurgesteld te zijn.

Boehner

De Republikeinse minderheidsvoorzitter John Boehner gaf juist de schuld aan Pelosi. Zij zou voor de stemming een partijpolitieke toespraak hebben gehouden die Republikeinse afgevaardigden in het verkeerde keelgat schoot en alsnog deed besluiten tegen het voorstel te stemmen.

De Democratische commissievoorzitter van Financiën, Barney Frank, zei "ontsteld te zijn over de kleinzerigheid" van de tegenstemmende Republikeinen".

Bush

President George W. Bush, Republikein, was groot voorstander van het plan. Hij zei dan ook "zeer teleurgesteld" te zijn over de afwijzing. Hij overlegt met zijn economisch adviseurs om te bekijken hoe het nu verder moet.

Paulson

Minister Paulson zei dat er zo snel mogelijk een nieuw reddingsplan moet komen. "We hebben veel werk te doen. Dit is veel te belangrijk om het simpelweg te laten mislukken", aldus de minister.

Ook de Democratische presidentskandidaat Barack Obama reageerde meteen na de stemming. "Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. Het gaat alleen een beetje moeizaam", aldus Obama, die hoopvol gestemd blijft.

McCain

Een adviseur van rivaal John McCain gaf de schuld aan diens collega-senator Obama en de Democraten.

Volgens hem dwarsboomden de Democraten vanaf het begin pogingen van McCain om tot een tweepartijenoplossing te komen voor een definitief herstelplan.

McCain riep het Congres op "onmiddellijk" alles in het werk te stellen om de problemen op te lossen.

Stemming

De stemming in het Huis van Afgevaardigden verliep spannend, maar uiteindelijk bleken 228 afgevaardigden tegen en 205 voor het reddingsplan.

In de ruim tien minuten durende procedure ging het aantal voor- en tegenstemmers nagenoeg gelijk op.

Pas toen de stemming even stil werd gelegd en daarna werd hervat, bleken de tegenstanders de meerderheid te hebben. Er was niet op gerekend dat zoveel leden tegen zouden stemmen.

Handtekening

Pas als het Huis van Afgevaardigden en later de Senaat akkoord gaan met een eventueel aangepast voorstel, mag president George W. Bush zijn handtekening zetten. Daarna kan het reddingsplan in werking treden.

Het is onduidelijk of en wanneer een aangepast plan weer in stemming wordt gebracht. Het Huis heeft besloten het reces uit te stellen. De afgevaardigden komen volgens planning donderdag weer bijeen om te vergaderen.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.