DEN HAAG - In veel meer milieustraten dan nu komt er vanaf 2010 naast de bekende glasbak mogelijk een oranje bak voor plastic afval.

De koepel van gemeenten VNG, het ministerie van VROM en de in de stichting Nedvang samenwerkende verpakkende bedrijven zijn het eens over de voorwaarden waaronder gemeenten recht hebben op een vergoeding van 350 euro per ton voor gescheiden ingezameld plastic.

Doorbraak

Een VNG-woordvoerder sprak maandag van een doorbraak, die de weg baant voor een landelijk dekkend systeem voor het inzamelen van plastic afval over twee jaar.

Dat kan ertoe leiden dat in nog veel meer gemeenten de oranje bak in het straatbeeld opduikt.

Proef

Zeker vijftig (van de 443) gemeenten in het land doen al mee aan een proef. Het plastic, zoals flesjes, flacons voor shampoo, wasverzachter en dergelijke, wordt er huis-aan-huis opgehaald of kan worden gedeponeerd in een oranje bak.

"Iedere gemeente kan daar straks uit kiezen", aldus de woordvoerder.

De afspraken worden betaald uit het Afvalfonds, dat mede wordt gespekt door de lange tijd omstreden verpakkingsbelasting die sinds begin dit jaar geldt.

Grondstoffen

Doel van de afspraken is om aanzienlijk te besparen op grondstoffen. Het plactic afval wordt verwerkt voor hergebruik.

Er bestond al langer overeenstemming over het recyclen van papier, karton, glas en metaal. Huishoudelijk afval bestaat voor 60 procent uit plastic.

Nederland heeft tegenwoordig fabrieken in Noord-Holland en Friesland, aldus de VNG-zegsman, die uit het afval naast nieuwe flessen ook fleecetruien en tennisballen kunnen maken.