NIJMEGEN - Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn.805 wandelaars uitgevallen. Dat maakte de organisatie van hetgrootste wandelevenement ter wereld woensdagavond bekend. Het is inabsolute aantallen het grootste aantal uitvallers op één dag in de-jarige geschiedenis van de Vierdaagse.

"Procentueel gezien valt de schade echter mee", zegt eenwoordvoerder van de marsleiding. "In verhouding vielen er vorigjaar zelfs meer mensen af op de tweede dag." De route voerde dedeelnemers woensdag door Beuningen en Wijchen.

Het Rode Kruis beleefde een redelijk drukke dag, al was het nietzo druk als dinsdag. Circa 1.500 wandelaars kwamen langs voor eenblaarbehandeling, terwijl nog eens vijfhonderd mensen last haddenvan pijnlijke gewrichten. Ongeveer 130 mensen vielen flauw enmoesten naar een medische hulppost. Drie mensen werden naar hetziekenhuis gebracht.

Respijt

In verband met de hitte kortte de marsleiding de routes van 40en 50 kilometer met 10 kilometer in. Militairen hoefden geenbepakking te dragen. De wandelaars moesten woensdagmiddag om halfzes over de finish komen om uiteindelijk in aanmerking te komenvoor een Vierdaagsekruisje. Normaal is vijf uur de limiet, maaromdat het zo heet was, kregen de wandelaars een half uur respijt.

De 42.180 overgebleven wandelaars beginnen donderdag aan dederde etappe. De deelnemers moeten dan de normale afstandenafleggen. Het traject voert donderdag onder meer door hetheuvelachtige gebied ten oosten van Nijmegen.