AMSTERDAM - Oud-Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) wil een grote coalitie van organisaties en bedrijven smeden, om daarmee druk uit te oefenen op het Nederlandse klimaatbeleid.

Dat heeft Duyvendak gezegd tijdens een evenement in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, waar zondagavond een verkiezing werd gehouden voor 'de beste actie van de afgelopen veertig jaar'. Die titel ging naar de bezetting van abortuskliniek Bloemenhove in Heemstede (1976).

Vredesbeweging

"De actiemiddelen uit de jaren tachtig heb ik afgezworen, en uit de politiek heb ik me nu teruggetrokken", zegt Duyvendak. "Maar ik hunker wel naar een brede maatschappelijke beweging, zoals de vredesbeweging in de jaren tachtig."

Duyvendak deed vorige maand afstand van zijn Kamerzetel, nadat was gebleken dat hij in de jaren tachtig deel had genomen aan harde acties van de milieubeweging. Zo bekende hij betrokkenheid bij een inbraak op het ministerie van Economische Zaken. Ook was hij medeverantwoordelijk voor de publicatie van persoonlijke gegevens van hoge ambtenaren in actieblad Bluf. De ambtenaren zeggen daarna ernstig te zijn bedreigd.

Klimaattop

Duyvendak wilde namens het Nederlandse parlement deel nemen aan de grote VN-klimaattop die in december 2009 wordt gehouden in Kopenhagen. Nu dat niet door gaat, wil hij op een andere manier een rol spelen.

"Het is nog te vroeg om te zeggen wie er precies aan mee gaan doen en wat voor soort acties er komen, maar een samenwerking van organisaties die druk uitoefenen op het Nederlandse klimaatbeleid zou heel mooi zijn."