DEN HAAG - Ziekenhuizen zouden mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan niet zomaar naar huis mogen sturen. Deze patiënten zouden naar de geestelijke gezondheidszorg moeten.

Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. De Tweede Kamer praat deze week met minister Ab Klink (Volksgezondheid) over het voorkomen van zelfdoding.

De minister maakte eerder bekend de komende jaren ruim een miljoen te steken in het terugdringen van zelfmoord en zelfmoordpogingen.

Hulplijn

Voordewind zou graag zien dat er ook nog eens 1,4 miljoen op tafel komt voor de ontwikkeling van een speciale hulplijn voor mensen die aan suïcide denken. Dit zou het telefoonnummer 113 moeten zijn en een gelijknamige website.

Klink wil in zijn plannen niet aangeven hoe hard hij het aantal zelfmoorden omlaag wil brengen. Voordewind vindt dat jammer; hij denkt aan een vermindering van 5 procent per jaar.

Vorige week bleek nog uit cijfers van het CBS dat in 2007 het aantal zelfmoorden het laagst was sinds 1975. Vorig jaar sloegen 1353 mensen de hand aan zichzelf.