CAIRO - Aan de ontvoering van een groep Europese toeristen en hun Egyptische begeleiders is na tien dagen een einde gekomen.

Tijdens de bevrijdingsactie in Sudan bleven ze alle negentien ongedeerd. Een deel van de ontvoerders is doodgeschoten.

De elf toeristen - vijf Italianen, vijf Duitsers en een Roemeen - en acht begeleiders werden na hun bevrijding maandag met een militair vliegtuig naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht.

Ze werden op het vliegveld onthaald met bloemen. Ogenschijnlijk verkeerden ze in goede gezondheid.

Ontvoering

De toeristen en hun gidsen werden op 19 september ontvoerd door gewapende mannen tijdens een woestijnsafari in het zuiden van Egypte.

In de afgelopen tien dagen werden ze vastgehouden in het woestijngebied in het grensgebied tussen Egypte, Sudan, Libië en Tsjaad.

Losgeld

Lange tijd zou met de kidnappers zijn onderhandeld over het betalen van losgeld. De ontvoerders eisten omgerekend 6 miljoen euro, maar de Egyptische minister van Toerisme bezwoer maandag dat er geen cent is betaald.

Verrassingsaanval

Egyptische veiligheidstroepen voerden maandag tijdens de dageraad een verrassingsaanval uit, meldden Egyptische functionarissen op anonieme basis.

Circa 150 man speciale eenheden zouden naar Sudan zijn overgevlogen om deel te nemen aan de operatie.

De Egyptische minister van Defensie Mohamed Hussein Tantawi zei dat de helft van de ontvoerders is "geëlimineerd". Details gaf hij niet.

Bevrijding

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini noemde de bevrijding van de groep het resultaat van internationale samenwerking tussen verschillende autoriteiten en sprak van

"uitmuntend professionalisme". Volgens Frattini waren ook Italiaanse en Duitse eenheden ter plekke om hun Egyptische collega's te ondersteunen.

Sudanese ministerie

Een medewerker van het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken gaf maandag een andere lezing over hoe de gegijzelden zijn vrijgekomen.

Sudan meldde zondag dat veiligheidsmensen zes vermoedelijke ontvoerders hadden gedood tijdens een vuurgevecht. Twee mannen werden toen opgepakt.

Die arrestanten zouden hebben bekend dat de andere ontvoerders op weg waren naar Egypte. Toen Sudanese veiligheidstroepen hen probeerden de pas af te snijden, zouden de kidnappers de groep van negentien ergens hebben achtergelaten.