GENEVE/ZERMATT - DeMatterhorn, brokkelt door de voortdurende hitte langzaam maar zeker af. Alle sneeuw die de toppen van de 4478 meter hoge berg bedekte, is gesmolten en nu smelt ook de permanent bevroren ondergrond. Geologen beginnen zich zorgen te maken over de 'Sfinx van de Alpen'.

Dinsdag moesten nog ongeveer negentig bergbeklimmers in allerijl met helikopters van de berg worden gehaald, omdat grote hoeveelheden rots en steen vanaf 3400 meter hoogte het dal in donderden. De autoriteiten besloten toen om voor het eerst in de geschiedenis de berg te sluiten voor alle toeristen en klimmers. Volgens een berggids is het "pure zelfmoord" om nu de berg op te gaan.

Door het warme weer ontdooit ook de bevroren onderlaag die de rotswanden bijeenhoudt. Doordat dit water naar beneden spoelt, wordt veel materiaal meegesleurd en zakt de berg in. Geologen proberen nu door gecontroleerde explosieven gevaarlijke rotsblokken weg te halen.

Jaarlijks komen ongeveer drie miljoen mensen de Matterhorn bekijken. Die is daarmee een van populairste trekpleisters van Zwitserland.

/LINK
Webcam Matterhorn