AMSTERDAM - Voormalig minister van Defensie en commissaris van de Koningin in Drenthe Relus ter Beek is maandag op 64-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Assen.

Dat heeft de provincie maandagochtend bekendgemaakt. Ter Beek was in de jaren '70 en '80 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, waar hij onder meer buitenlandwoordvoerder was. In het derde kabinet-Lubbers (1989-1994) bekleedde hij de functie van minister van Defensie.

Srebrenica

Ter Beek was als minister verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse militairen naar de Bosnische moslimenclave Srebrenica. Ook werd onder zijn ministerschap in Nederland de opkomstplicht voor de militaire dienst afgeschaft.

Na zijn Haagse loopbaan keerde Ter Beek in 1995 als commissaris van de Koningin terug naar zijn geboorteprovincie Drenthe. Eerder dit jaar werd bij hem longkanker geconstateerd.

In augustus legde Ter Beek zijn werkzaamheden neer. Zijn taken worden waargenomen door gedeputeerde Anneke Haarsma.

Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie noemt zijn overleden voorganger iemand met "een vooruitziende blik". "Ter Beek had snel zijn conclusies getrokken uit de val van de muur. Aan hem is het te danken dat we nu een moderne en inzetbare krijgsmacht hebben, zonder dienstplicht", aldus Van Middelkoop via een woordvoerder.

Van Middelkoop heeft als Kamerlid Ter Beek goed gekend. De PvdA-politicus heeft volgens hem altijd een grote betrokkenheid met de krijgsmacht getoond. "Daar zijn we hem dankbaar voor."

Geschokt

De PvdA heeft geschokt en bedroefd gereageerd op het overlijden. Partijvoorzitter Lilianne Ploumen noemt zijn overlijden een enorm verlies voor de PvdA.

Zijn werk als commissaris van de Koningin in Drenthe was zijn lust en zijn leven. Hij dacht nog lang niet aan stoppen, aldus Ploumen. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer memoreerde zijn bijdragen in de debatten over Zuid-Afrika en kernwapens.

Hij was sterk betrokken bij ontwikkelingssamenwerking en als minister van Defensie zeer gewaardeerd in het internationale circuit, stelde zij. "Wij wensen zijn familie veel sterkte toe."

Bos

Met Ter Beek verliest de partij een "hartstochtelijk, betrokken en loyaal bestuurder". PvdA-leider Wouter Bos heeft dat gezegd.

"Als bestuurder zag hij het als zijn opdracht politiek dicht bij mensen te brengen. Als politicus liet hij zich kennen als een origineel en tegendraads denker voor wie solidariteit altijd een internationale betekenis had", aldus Bos.

"Ik denk ook persoonlijk aan Relus terug als iemand die ons ook in moeilijke tijden altijd trouw bleef. Ik wens zijn vrouw en twee kinderen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies."

Condoleanceregister

Gedeputeerde A. Haarsma van de provincie Drenthe heeft maandag om 12.30 uur een condoleanceregister geopend. Er is ook een register op de website van de provincie.