ROME - Met het vertrek van politiek zwaargewicht Renato Ruggiero zaterdag staat de regering-Berlusconi in haar nakie. Het vertrek van de pro-Europese minister van Buitenlandse Zaken is bovendien slecht nieuws voor de Europese Unie.

De commentaren zondag in de kranten La Repubblica en Corriere della Sera logen er niet om. Het opstappen van de partijloze Ruggiero is zonder meer een aderlating voor het aanzien van de centrumrechtse regering die in juni vorig jaar aantrad onder aanvoering van de omstreden, met schandalen omgeven Silvio Berlusconi.

Ruggiero

Dat Ruggiero zijn koffers heeft gepakt is het directe gevolg van een dispuut met Berlusconi. De eerste minister annex mediamagnaat maakte duidelijk dat niet Ruggiero maar hij het Italiaanse buitenlandse beleid bepaalt.

Euro

Steen des aanstoots is volgens politieke waarnemers de lauwe ontvangst van de euro door collega-ministers, en dan vooral door Umberto Bossi van de federalistische Lega Nord. Deze is een verklaard tegenstander van de Europese eenheidsmunt.

Aanzien

De 71-jarige Ruggiero gold in de regeerploeg van Berlusconi als de enige minister met werkelijk internationaal aanzien. De gerespecteerde 71-jarige kan bogen op een ruime politieke en diplomatieke ervaring. Hij werd geboren in Napels in 1930. Een kwart eeuw later trad hij in diplomatieke dienst.

Ruggiero bekleedde diplomatieke posten in onder meer Brazilië, Rusland, Joegoslavië en de Verenigde Staten. In 1978 en 1979 was hij ook minister van Buitenlandse Zaken, een periode waarin de basis werd gelegd voor de uiteindelijke monetaire eenwording van de Europese Unie. Binnen de EU was Ruggiero ook op verschillende fronten actief.

Fiat

Begin jaren negentig, nadat hij ook minister van Buitenlandse Handel was geweest (1987-1991), stapte hij over naar het concern Fiat. In 1995 volgde een nieuwe stap in zijn loopbaan toen hij leiding ging geven aan de wereldhandelsorganisatie WTO. Deze post bekleedde hij tot 1999.

Berlusconisme

In juni 2001 ging hij in op een verzoek weer als bewindsman voor Buitenlandse Zaken aan te treden. "Met Ruggiero kwam de enige politicus in dienst die een beetje afweek van het Berlusconisme. Een man met grote internationale ervaring en met nauwe contacten met de gevestigde orde in Italië en Europa. Verdiensten en talenten die de rest van de regering-Berlusconi ontbeerde", stelde de linkse La Repubblica zondag zuur vast.