DEN HAAG - De Tweede Kamer noemt de injectie van 4 miljard euro in Fortis een noodzakelijk kwaad. Met de gedeeltelijke nationalisering kan het vertrouwen in de bank en verzekeraar worden hersteld zodat het Belgisch-Nederlandse concern niet omvalt. Spaarders blijven zo verzekerd van hun centen.

"Het is een forse stap die helaas noodzakelijk is", zegt Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks. "Je kunt geen betere aandeelhouder hebben dan de overheid als het gaat om het herstellen van vertrouwen in een bedrijf", aldus Vendrik.

Hij constateert dat er "een vertrouwensbreuk" dreigde tussen publiek en bank. "Dat moest voorkomen worden." In een debat met Bos wil Vendrik onder meer weten welke alternatieven op tafel lagen en waar de benodigde 4 miljard vandaan komt.

Zijn partij wil een apart debat, volgens de PvdA kan de kwestie aan de orde komen tijdens de financiële beschouwingen met minister Wouter Bos, die woensdag en donderdag plaatsvinden.

Collega Frans Weekers van de VVD bekijkt de redding door België, Nederland en Luxemburg met gemengde gevoelen s. "Het is nogal wat dat een behoorlijk stuk van een grote private instelling wordt genationaliseerd. Maar het moest gebeuren", aldus Weekers.

Jammer

De VVD'er noemt het jammer dat er geen bedrijven geïnteresseerd waren in een groot belang in Fortis. België, Nederland en Luxemburg kopen voor in totaal 11,2 miljard euro een minderheidsbelang in de lijdende bankactiviteiten van Fortis. Nederland legt 4 miljard neer.

Weekers juicht het toe dat Nederland, België en Luxemburg elk slechts een minderheidsbelang van 49 procent in nationale bankactiviteiten van Fortis nemen. "Als ze een meerderheid hadden genomen, was er helemaal sprake van nationalisatie."

SP

Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van de SP vraagt zich echter af waarom de Nederlandse staat geen controlerend belang in het Nederlandse bankonderdeel van het bedrijf neemt. "Als we er zo veel geld in steken, waarom dan niet 51 procent?" vraagt Irrgang zich af.

Het steekt de SP'er dat met de reddingsoperatie "slecht gedrag in het verleden" van onder andere bestuurders van Fortis wordt beloond. Met de reddingsoperatie moet in ieder geval hun loon omlaag, vindt hij. "Nu zo'n groot deel van Fortis in handen van de overheid komt, moeten er afspraken komen over de beloning van Fortis-bestuurders", stelt Irrgang.

Crisis

"Dit was een echte crisis, de overheid heeft gedaan wat ze moest doen", aldus PvdA-Kamerlid Paul Tang. Maar Tang heeft een hoop vragen. "Is 4 miljard een goede prijs? Draait de belastingbetaler op voor de bonussen voor de vertrekkende topbestuurders?"

Nederland, België en Luxemburg steken in totaal 11,2 miljard in Fortis. België draagt 4,9 miljard bij, Luxemburg 2,5 miljard.

Staatslening

De Nederlandse overheid leent het bedrag van 4 miljard dat ze in Fortis steekt. Ze zal daartoe een staatslening uitschrijven. De vorm en duur daarvan zijn nog niet bekend. De Tweede Kamer wordt dinsdag schriftelijk ingelicht.

Door de staatslening komt de staatsschuld volgend jaar 4 miljard euro hoger uit dan eerder voorzien, aldus de woordvoerder van Financiën.