DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings geeft maandag in Den Haag het startsein voor een strengere aanpak van 'verkeershufters'.

Een bestuurder van een auto, vrachtwagen of bus die veel te hard rijdt, rechts inhaalt of vlak achter zijn voorligger rijdt, beter bekend als bumperkleven, kan vanaf 1 oktober op cursus worden gestuurd.

Deze speciale cursus van drie dagen is voor eigen rekening van de overtreder, die 750 euro kwijt is.

De verkeerspolitie moet dan wel iemand tot stoppen manen die over de schreef gaat, om diens identiteit vast te stellen. Een overtreding op kenteken met camerabeelden constateren, geldt niet.

Gevolgen

De politie stuurt de wegpiraat door naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat over de cursussen gaat. Hij krijgt daar te horen wat de gevolgen zijn van zijn asociale gedrag. Blijft iemand weg, dan wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard totdat de cursus alsnog met goed gevolg wordt afgelegd.

Per 1 oktober begint ook de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA). Dat is een cursus van twee dagdelen voor beginnende, veelal jonge bestuurders, die nog geen vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en zijn betrapt met een slok op.

De grens ligt al bij 0,5 promille, ofwel twee of drie glazen bier of wijn. Voor de beginnende bestuurder is de limiet 0,2 promille de eerste vijf jaar.

Het idee is dit ongewenste gedrag vroegtijdig te doorbreken. Ook hier draait de cursist op voor de kosten van 350 euro.