MUNCHEN - De Duitse conservatieve CSU, een zusterpartij van de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel, heeft een grote nederlaag geleden bij de deelstaatverkiezingen in Beieren.

Dat bleek zondag uit de voorlopige uitslagen, aldus de tv-zender ZDF.

De Christelijk-Sociale Unie (CSU), die de grootste Duitse deelstaat sinds 1957 regeert, komt volgens de prognoses op 43 procent van de stemmen.

Macht

Het is vrijwel zeker dat de CSU de absolute meerderheid kwijt is die de partij had sinds 1962. In 2003 kreeg deze partij, die alleen in Beieren bestaat, nog ruim 60 procent van de stemmen. Waarschijnlijk kan de CSU wel aan de macht blijven.

Volgens de voorlopige uitslagen kan de sociaaldemocratische SPD op 19 procent van de stemmen rekenen en de liberale FDP op ruim 8 procent.

De nederlaag van de CSU, die op veel punten rechtser is dan Merkels CDU, betekent een grote tegenslag voor de bondskanselier. Haar partij was altijd sterk afhankelijk van de steun van de CSU, waarvan jarenlang wijlen Franz Josef Strauss het boegbeeld was.

Kiezers

Algemeen was de verwachting dat de CSU van de Beierse premier Günther Beckstein op 48 procent van de stemmen zou komen. Het verlies is nog groter dan gedacht en laat zien dat de kiezers van de hegemonie van de conservatieven af willen.

Wellicht is Becksteins opmerking dat je tijdens het Oktoberfest best met een glaasje op mag rijden, velen in het verkeerde keelgat geschoten.