BRUSSEL - Nederland, België en Luxemburg kopen grote delen van Fortis. Nederland neemt een belang van 49 procent in het verzekeringsbedrijf van het geplaagde concern en betaalt daarvoor 4 miljard euro. ABN Amro wordt verkocht.

Dat is zondagavond bekendgemaakt na twee volle dagen van intensief overleg. Bos zei na afloop van de onderhandelingen dat Fortis een bank blijft waar het geld van mensen veilig is. "We voelen ons verplicht om een bank als Fortis in deze roerige tijden overeind te houden" , aldus de minister van Financiën.

"We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar de vraag was of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd." Bos zei dat de deelname van de Nederlandse Staat in Fortis zolang zal aanhouden "als nodig is om het vertrouwen te herstellen".

Wantrouwen

Volgens Bos ging het niet louter om het vertrouwen van consumenten in de bank Fortis, maar dreigde er wantrouwen in het hele bancaire verkeer en hadden de gevolgen daarvan nog veel groter kunnen zijn. Fortis is volgens hem niet alleen voor Nederland een belangrijke bank, maar ook een met een wereldwijde belangrijke functie.

Volgens zowel Bos als president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank is Fortis "een goede bank". Bos: "Anders hadden we dit niet gedaan. Niets doen zou nog duurder zijn geweest. Dit is uiteindelijk in het belang van alle Nederlanders en van iedereen in Europa die zich zorgen maakt over de vraag of we wel bestand zijn tegen de onrust van de andere kant van de oceaan."

Belang

België neemt in eigen land een belang van 49 procent in het bankbedrijf van Fortis en betaalt daarvoor 4,7 miljard euro. Luxemburg neemt op eigen bodem tevens een belang van 49 procent in de onderdelen van Fortis die in dat land zijn gevestigd. Daarvoor wordt een som betaald van 2,5 miljard euro.

Persbureau Reuters meldde eerder op basis van bronnen dat BNP Paribas zich heeft teruggetrokken uit de onderhandelingen. De Fransen zouden een informeel bod hebben uitgebracht op Fortis, maar hebben dit later ingetrokken.

ING

De nieuwe Fortis-topman Filip Dierckx gaf eerder voeding aan de speculaties door zich te laten fotograferen met een onderhandelingsdocument. Daarop stond onder meer dat Fortis zijn belang in de Nederlandse bank ABN Amro verkoopt aan branchegenoot ING. Die zou een bedrag van 10 miljard euro op tafel willen leggen.

Het document repte ook van een miljardeninjectie in Fortis door de overheden van België en Luxemburg. Onduidelijk is of in dat geval ook Nederland bereid is geld te steken in de wankelende bankverzekeraar.

Voorzitter Marianne Thyssen van de Vlaamse regeringspartij CD&V probeerde consumenten gerust te stellen met de mededeling dat hun spaargeld veilig is.

Spaargeld

"De overheid geeft een garantie van 100 procent op het spaargeld en op de termijnrekeningen van klanten van banken", verklaarde ze tegenover Belgische media.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vond het zondagavond nog te vroeg om te beoordelen welke ingreep bij Fortis goed is voor aandeelhouders. "Waarschijnlijk geven we pas op maandag een reactie", aldus voorman Jan Maarten Slagter.

FNV

Als er kopers voor ABN Amro worden gevonden, willen wij dit keer wel aan tafel zitten. Het mag niet meer langs ons heengaan", zei FNV Bondgenoten-bestuurder Carla Kiburg zondagavond.

Over het nieuws dat ABN verkocht wordt, is ze niet heel negatief. "We wisten met zijn allen dat het de afgelopen tijd niet goed ging, nu is er weer wel hoop dat ABN in delen of geheel weer voort kan."

Anderzijds stelt de zegsvrouw van Bondgenoten dat het voor de werknemers van ABN weer afwachten wordt wat er gaat gebeuren. "Wie gaat het bedrijf nu kopen? Weer onzekerheid voor hen."

Bestuur

Beleggers moeten het gelag betalen voor het falend beleid van het bestuur van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis. Dat meldden de Belgische beleggersverenigingen Deminor en Test-Aankoop maandag.

"Dat deze malaise zulke proporties heeft aangenomen, had voorkomen kunnen worden", aldus de verklaring. De beleggersclubs stellen dat Fortis geen van de pijnpunten heeft aangepakt. Ze vinden een open dialoog, een andere bedrijfsstructuur en een globaal plan van aanpak noodzakelijke maatregelen voor het herstel van vertrouwen.