DEN HAAG - De Dierenbescherming heeft woensdag gewaarschuwd voor de gevolgen van de hitte. Ze roept mensen op extra maatregelen te nemen om te voorkomen dat hun dieren door de warmte bezwijken. Voldoende water en schaduw zijn van levensbelang, aldus de organisatie.

Honden moeten zo min mogelijk met de auto worden vervoerd. Ze erin achterlaten is "helemaal uit den boze", aldus de Dierenbescherming, die verder aanraadt niet te lang met een hond te gaan wandelen in de volle zon. Hokken met knaagdieren erin dienen in de schaduw te worden gezet. Pony's, paarden, geiten, schapen en koeien in de wei moeten beschikken over schaduw en extra drinkwater.

De Dierenbescherming waarschuwde voor de gevolgen van de hitte naar aanleiding van veel vragen en klachten. Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zijn deze dagen extra alert op mogelijke misstanden.

De hitte laat zich ook voelen in de intensieve veehouderij, waar grote aantallen dieren opeengepakt in stallen zitten. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders laat weten dat veel varkensboeren volgens een tropenrooster werken.

"Ze beginnen vroeger en werken 's avonds wat langer. Overdag laten ze de dieren met rust." Ook krijgen varkens iets minder te eten. Ze hebben, zoals altijd, onbeperkt drinkwater, aldus een woordvoerder.