GAZA - De Palestijnse beweging Hamas, die in de Gazastrook aan de macht is, heeft zondag 35 leden van de rivaliserende Fatah vrijgelaten die eerder waren gedetineerd.

Onder de mensen die zijn vrijgelaten, bevinden zich veel Fatahfunctionarissen, onder wie de voormalige gouverneur van de Gazastrook, Mohammed al-Qidwa.

De vrijlating van leden van Fatah van president Mahmoud Abbas is een bewijs van goede wil met het oog op de verzoeningsgesprekken waarbij Egypte bemiddelt. De baas van de Egyptische veiligheidsdienst, Omar Suleiman, heeft enkele gesprekken gevoerd met de partijen afzonderlijk.

Eenheid

Het is de bedoeling dat alle Palestijnse partijen begin november met elkaar om de tafel gaan zitten in Caïro. Ze gaan dan praten over een regering van nationale eenheid. Dinsdag stemde Fatah in met een voorstel van Egypte om een regering te vormen van nationale eenheid die aanvaardbaar is voor de internationale gemeenschap.

Het doel van deze regering is opheffing van de Israëlische blokkade van de Gazastrook, hervorming van de Palestijnse veiligheidsdienst en nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen.