SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee en de Douane hebben op Schiphol een 40-jarige man uit Breda aangehouden. De man wilde met .000 XTC-pillen in zijn koffer op het vliegtuig naar Venezuela stappen, maar zijn smokkelactie liep voortijdig in de gaten. De marechaussee spreekt van de grootste vangst van 2003.

De man werd maandag al opgepakt, zo maakte de marechaussee woensdag bekend. De Bredanaar bood zijn koffer aan voor screening door het röntgenapparaat. Hij maakte zich door zijn gedrag verdacht. Het beveiligingspersoneel wilde daarom zijn koffer nader inspecteren. Toen de man dit merkte, rende hij met de koffer de vertrekhal uit.

Buiten viel hij in de armen van een motoragent van de marechaussee. De koffer bleek 30.000 XTC-pillen te bevatten, verdeeld over twaalf pakketjes die in een dubbele wand van de koffer waren verstopt. De verdachte wordt donderdag aan de rechter-commissaris voorgeleid.

De handelswaar van de Bredanaar heeft in Nederland een straatwaarde van 120.000 euro. In Venezuela zouden de XTC-pillen ongeveer 750.000 euro opleveren.