BRUSSEL - NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer is voorlopig niet welkom in Moskou. De Russische regering heeft een bezoek van de Nederlandse NAVO-chef, dat gepland stond voor 17 oktober, afgezegd.

Dat zei de Russische ambassadeur bij de NAVO, Dmitri Rogozin, zaterdag in een gesprek met NRC Handelsblad.

Relaties

De relaties tussen de NAVO en Rusland zijn bijzonder gespannen sinds Rusland en Georgië op 7 augustus in oorlog raakten in de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië.

De NAVO koos tot woede van Moskou de kant van Georgië en De Hoop Scheffer veroordeelde Rusland voor het "excessieve en disproportionele gebruik van geweld".

NAVO

De NAVO schortte ook het officiële overleg met Rusland op. Moskou antwoordt nu dus door het bezoek van De Hoop Scheffer af te zeggen.

Rogozin zegt in de NRC dat De Hoop Scheffer hem in het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel voorbij liep alsof hij "een kapstok" was. "Als hij niet met mij wil praten, waarom dan wel met mijn president?".

Rogozin

Rogozin staat bekend om zijn extreme uitspraken. Zo zei hij dat de Georgische president Michail Saakasjvili past in het rijtje Hitler, Mussolini, Saddam Hussein en Pinochet.