HOOFDDORP - Omwonenden van Schiphol stappen uit het overleg over de uitbreiding van de luchthaven. Dat heeft Erwin von der Meer, voorzitter van het platform dat het overleg voert, vrijdag gezegd.

De omwonenden zijn ontevreden over de manier waarop het vliegtuiglawaai in de toekomst wordt gemeten. Die aanpak is nadelig voor de omwonenden, zeggen ze.

Von der Meer vreest dat de omwonenden in de nabije toekomst hun wettelijke bescherming tegen geluidsoverlast verliezen. "Er zijn dan geen lokale normen meer waarop de bewoners en de gemeenten zich kunnen beroepen als het lawaai uit de hand loopt."

In het overleg zitten Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, regionale bestuurders en een delegatie van bewonersvertegenwoordigers.

Microfoons

Momenteel wordt dat met een soort microfoons op 35 punten rond de luchthaven gedaan. Per jaar mogen die microfoons een beperkte hoeveelheid vlieglawaai opvangen, als de grens op een bepaalde locatie wordt bereikt, moeten de vliegtuigen over een andere locatie vliegen.

Dit systeem gaat nu op de schop. Hierdoor zouden meer vliegtuigen over kunnen vliegen zonder dat de normen worden overschreden.

Steunen

GroenLinks en Stichting Natuur en Milieu zeggen vrijdagavond de bewoners in hun besluit te steunen. Volgens hen zijn de bewoners onterecht met een probleem opgezadeld dat de politiek op had moeten lossen.

GroenLinks zegt dat politici de wet moeten handhaven in plaats van steeds een nieuw meetsysteem te introduceren.