NEW YORK - De nieuwe regering van Zimbabwe zal een aantal 'vertrouwenwekkende maatregelen' moeten nemen voordat het Afrikaanse land weer in aanmerking kan komen voor ontwikkelingshulp uit Nederland.

Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdagavond (Nederlandse tijd) gezegd na afloop van een ontmoeting met collega-bewindslieden bij de Verenigde Naties in New York.

Eerder deze maand sloten de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en de oppositieleiders Morgan Tsvangirai en Arthur Mutambara een akkoord om tot machtsdeling te komen.

Tsvangirai is beoogd premier in een nieuw kabinet, maar de verse deal is onder druk komen te staan doordat de verschillende partijen het niet eens kunnen worden over een verdeling van de ministeries.

Toegang

Koenders vindt dat de Zimbabwaanse regering noodhulporganisaties volledige toegang moet verschaffen, ervoor moet zorgen dat het politieke geweld stopt en de inperkingen voor de media moet opheffen. Ook moeten de relaties met de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds worden hersteld.

Pas als er een 'realistisch plan' bestaat voor de eerste honderd dagen van een nieuwe regering, dat door alle ministers wordt ondersteund, zullen Nederland en andere grote hulpgevende landen stapsgewijs de ontwikkelingshulp hervatten. "Tsvangirai is nu aan zet", zei Koenders in de marge van de Algemene Vergadering van de VN.

Bemiddelen

De minister zal voorzitter Donald Kaberuka van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank vragen in Zimbabwe te bemiddelen. Nederland heeft binnen de groep van donorlanden een coördinerende rol op zich genomen om toe te zien op een rechtvaardiger landverdeling.

De oneerlijke verdeling van landbouwgrond is een van de oorzaken van de huidige politieke en economische crisis in het Afrikaanse land.

Noodhulp

Nederland geeft op het moment wel noodhulp aan Zimbabwe. Koenders heeft met zijn buitenlandse collega's afgesproken die hulp verder op te voeren omdat de voedselsituatie volgens de minister 'dramatisch' is. Vrijdag werd duidelijk dat er in het land een acuut tekort is van 800.000 ton voedsel.