ZWOLLE - Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm heeft vrijdag in de IJsselhallen in Zwolle de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt aan 1400 militairen. Onder hen bevonden zich collega's van de gesneuvelde militairen Mark Schouwink en Van Uhms zoon Dennis.

Voor de gesneuvelde militairen werd een moment van stilte in acht genomen. Zes militairen kregen het Draaginsigne Gewonden.

In zijn toespraak tot de manschappen die tussen januari en augustus deel uit maakten van de staf en de Battle Group van de Task Force Uruzgan en de Air Task Force, prees de commandant het optreden van de militairen na het sneuvelen en gewond raken van hun collega's.

"Zelden heb ik een eenheid zo gemotiveerd en gedreven het succes van de missie zien nastreven. Tijdens mijn bezoek in juni heb ik die gedrevenheid zelf mogen ervaren. Gedrevenheid die mij sterkt als vader, maar vooral ook als commandant der strijdkrachten."

Tegenslagen

Van Uhm memoreerde tevens de successen en de tegenslagen die zijn toehoorders en de troepen na hen in Uruzgan hebben ervaren. Hij verwees naar de bermbom die een einde maakte aan het leven van Jos ten Brinke en verscheidene anderen verwondde.

"Daarmee wordt het karakter van deze missie onderstreept. We zijn er immers nog lang niet. Het is één stap voorwaarts en soms meer dan twee stappen terug."

Thuisfront

Volgens Van Uhm blijkt uit recent onderzoek van de Defensieacademie dat 80 procent van de militairen de uitzending zwaarder acht voor het thuisfront, dan voor zichzelf. Daarom vroeg de commandant de aanwezigen voor dat thuisfront te applaudiseren.