PARIJS/DEN HAAG - Twee Nederlanders zijn door noodweer in het zuidwesten van Frankrijk om het leven gekomen. Dat bevestigde een woordvoerder van de alarmcentrale van de ANWB woensdag. Zware onweersbuien gingen gepaard met zeer zware windstoten.

De Franse autoriteiten spreken van minstens vijf doden en meer dan zeventig gewonden. Zeker negen mensen raakten zwaargewond. Ongeveer 160.000 huishoudens kampten met stroomonderbrekingen.

Slachtoffers

De Nederlandse slachtoffers zijn een 39-jarige man en een meisje van tien jaar oud. Beiden kwamen om het leven door omvallende bomen. Zij verbleven volgens de ANWB op twee verschillende campings in het departement Landes aan de Atlantische Oceaan.

De Franse autoriteiten meldden ook de dood van een 17-jarige bestuurder van een scooter. Hij verloor in Cambo-les-Bains (Frans Baskenland) in een hagelbui de controle over het stuur en botste tegen een voertuig. Zijn 14-jarige passagier raakte zwaargewond. Op een camping in Gennes, nabij Saumur, overleed een man aan een hartaanval als gevolg van stress door het noodweer.

ANWB-medewerkers

Twee ANWB-medewerkers van het steunpunt in Lyon zijn inmiddels naar het getroffen gebied vertrokken. Bij de centrale, waar een team van dertien man de meldingen inventariseert, kwamen verder vijftien meldingen binnen van Nederlanders van wie de auto's zo zwaar waren beschadigd dat ze niet meer verder kunnen rijden.

Bij de diverse Nederlandse alarmcentrales meldden zich afgelopen nacht en ochtend enkele tientallen vakantiegangers met schade aan tent, auto of caravan. Persoonlijke ongelukken zijn niet gemeld. De centrales verwachten in de loop van de middag meer telefoontjes. SOS International inventariseert en overlegt in de loop van de ochtend met de andere partners. Dan zal waarschijnlijk gezamenlijk actie worden ondernomen.

160 km/u

Vooral campinggasten in het departement Landes kregen het zwaar te verduren en leden veel schade door het onweer, aldus de regionale autoriteiten. De wind bereikte plaatselijk snelheden tot kilometer per uur, rukte daken af en ontwortelde bomen.

Zeven mensen raakten gewond in Rosiers-sur-Loire toen de schuur waarin zij onderdak zochten, instortte. In de wijnstreek Medoc werden twee personen door de bliksem getroffen.

Noodopvang

Voor ongeveer 2.000 mensen moest in diverse openbare gebouwen noodopvang worden geregeld. De elektriciteit is uitgevallen. De telefoon doet het slecht en het mobiele netwerk is ontregeld. Het verkeer op tal van wegen is door omgevallen bomen gestremd.

Volgens Franse meteorologen was de wind in sommige gebieden even heftig als tijdens de storm die in december 1999 over het land trok. Daarbij vielen 92 doden.