AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de 64-jarige tandarts Hok Tong K. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan acht voorwaardelijk.

Zij acht hem schuldig aan de mishandeling of oplichting van acht patiënten. Ook oefende de man zijn beroep uit terwijl hij dat niet meer mocht.

Justitie had dertig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, geëist. De rechtbank zal de uitspraak publiceren in meerdere dag- en vakbladen om mensen voor K. te waarschuwen. Verder moet de tandarts vijf slachtoffers een schadevergoeding tot ruim 4000 euro betalen.

Gebitten

Hoewel het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg K. had verboden nog langer als tandarts te werken, hield hij van 2003 tot 2005 gewoon praktijk in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Daar ruïneerde de man de gebitten van meerdere personen. Een van hen liep bijvoorbeeld een weggerotte kies op.

Ook lichtte de tandarts patiënten en de verzekering op. Zo plaatste hij valse, goedkope kronen en bracht hij niet-uitgevoerde behandelingen in rekening.

Volgens de rechtbank heeft K. "de lichamelijke integriteit van zijn patiënten aangetast" en "het vertrouwen in de tandartsenstand ernstig beschaamd".

Schade

Zij neemt het K. ook kwalijk dat hij "een aanmerkelijk tekort aan verantwoordelijkheidsbesef" heeft laten zien. Hij beweerde tijdens de rechtszaak dat de schade aan het gebit van sommige mensen was ontstaan doordat ze er zelf niet goed voor hadden gezorgd.

Herhaling

Ook liet de rechtbank meewegen dat de kans op herhaling niet is uitgesloten. K. had al sinds het begin van de jaren negentig meerdere berispingen, boetes en schorsingen gekregen. In 2004 veroordeelde de rechtbank in Rotterdam hem nog tot drie maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.