DEN BOSCH - Ruim tweehonderd leden van verschillende Turkse, Koerdische en Nederlandse organisaties hebben zaterdag in Den Bosch gedemonstreerd tegen de bijeenkomst van de Turkse Federatie Nederland (TFN) in de Brabanthallen.

De demonstranten hebben zich verenigd in het Comité 5 Januari. Zij stuurden eerder een gezamenlijke oproep aan het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch om de bijeenkomst te verbieden. De gemeente en de directie van de Brabanthallen laten het jaarcongres gewoon doorgaan.

Bahceli

De belangrijkste spreker op het TFN-congres is de Turkse vice-premier Davlet Bahceli, leider van de extreemrechtse Nationalistische Actiepartij MHP, ook wel bekend als de Grijze Wolven. Volgens het comité heeft de komst van Bahceli het karakter van een staatsbezoek. De MHP zit sinds april 1999 in de Turkse regering en is tegen de integratie van het Koerdische deel van de bevolking.

Verbod

Volgens de Turkse wet mogen politieke partijen geen afdelingen in het buitenland hebben. Dit verbod wordt omzeild door deze afdelingen niet als politieke maar als culturele organisatie te bestempelen. De bijeenkomst in Den Bosch is volgens de TFN ook een politiek-neutrale, culturele manifestatie.

Mantelorganisatie

De demonstranten menen echter dat de TFN een mantelorganisatie is van de MHP. De komst van Bahceli lijkt dit ook aan te tonen. Behalve de vice-premier worden ook partijprominenten als MHP-parlementariër E. Öz en de Turkse MHP-minister van Industrie A. Tanrikulu in Den Bosch verwacht.

BVD

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) merkte de TFN eerder dit jaar aan als organisatie die door de Turkse overheid wordt gebruikt om de Turkse gemeenschap in Nederland aan zich te binden. De inlichtingendienst waarschuwde dat landen als Turkije via moskeeën en politieke organisaties grip proberen te houden op allochtone bevolkingsgroepen. Daardoor worden politieke tegenstellingen aangewakkerd, aldus de BVD.