FALLUJAH/WASHINGTON - Duizenden Amerikaanse militairen die naar verwachting snel naar huis konden gaan, moeten langer in Irak blijven. Het vertrek van de 3e Infanteriedivisie is voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo zei een hooggeplaatste legerfunctionaris dinsdag. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN gaat het om 9000 militairen.

"Ze zullen hun schoenveters vastbinden en doorgaan" aldus de Defensiemedewerker die anoniem wilde blijven. Volgens andere functionarissen in het Amerikaanse leger is het verblijf van de 1e en 2e brigade nodig wegens de onrustige situatie in Irak.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld meldde vorige week nog dat de 2e brigade in augustus terug zou kunnen keren, en dat de e brigade in september zou volgen. De terugkeer van de 3e brigade gaat wel door.

Sommige leden van de eenheid waren als sinds september in de Perzische Golf gelegerd. De 3e Infanteriedivisie is vanaf het begin van de oorlog, op 20 maart, in Irak en trok als eerste de hoofdstad Bagdad binnen. De divisie verloor tijdens de oorlog en de nasleep ervan 37 militairen.

Het besluit betekent een flinke knauw voor het moraal van de militairen. "We zijn gedemotiveerd", zo reageerde een sergeant die in de onrustige stad Fallujah is gelegerd. "Dit is een grote schok".

Ook het thuisfront reageerde in de Amerikaanse media aangeslagen. "Doe ons dit niet aan", aldus de vrouw van een militair die al in november vertrok. Een andere achterblijver is samen met zeventig anderen begonnen aan een protestbrief. "Ik denk niet dat de overheid begrijpt wat een echtgenoot, of vrouw of kind elke dag weer doormaakt".