STADSKANAAL - Het water spettert steeds hoger in de zwembaden van Stadskanaal en omgeving. Maar ook in andere zwembaden in Nederland maken jongelui er werk van om met zoveel mogelijk gespatter vanaf de veerplank het water in te springen. Ze gaan daarbij uiterst serieus te werk, want het gaat om kandidaten voor het Nederlands Kampioenschap Bommetje Springen.

Ze maken zich op voor deelname aan dit kampioenschap dat woensdag 6 augustus voor de derde keer gehouden wordt in zwembad Noord in Stadskanaal. Volgens woordvoerder Wubbo Hopman is de belangstelling voor deelname aan dit evenement zo groot dat men een kandidaten-stop heeft moeten invoeren.

"We stoppen bij 150 deelnemers, want meer kunnen we tijdens het evenement niet aan. Ook van de kant van het publiek verwachten we veel belangstelling: we gaan uit van 2000 bezoekers."

De deelnemers kunnen niet alleen een poging wagen om het wereldrecord bommetje springen op hun naam te zetten, maar mogen tevens een poging doen om de mooiste, origineelste of de grootste plons van Nederland te maken. Favoriet dit jaar is Ronal Daalman uit De Zilk, die vorig jaar al met de eer ging strijken.

Maar het Nederlands record heeft hij niet in handen: dat staat sinds twee jaar op naam van Ewout Ketelaar uit Stadskanaal. De Stadskanaalster wist met zijn waterbom een zuil van zes en een halve meter te veroorzaken.